MikaHyvärinenBlogi

Kristinuskon joulutervehdys.

  • Kristinuskon joulutervehdys.

Joulu ei ole kristillinen juhla.

Se on kristinuskon kaappaama ja omima juhla.

Lähes kaikki tavat, mitä siihen liittyy nykyään ovat pakanallista alkuperää. Suomenkileinen nimi, ajankohta (esim. saturnalia- juhla), lahjat, kuusi, haudoilla käynnilläkin on pakanallinen alkuperä jne...

Tämä on tietysti erikoista kun Raamattu on pakanallisia tapoja vastaan kuten esim. puun koristelua:

"Näin sanoo Herra:

Älkää omaksuko vieraiden kansojen tapoja,

älkää peläten tuijottako taivaan merkkejä,

niin kuin nuo pakanat tekevät.

Heidän uskomuksensa ovat typeriä kuvitelmia.

He kaatavat metsästä puun,

ja puuseppä muodostelee sen taltallaan,

hän koristelee sen hopealla ja kullalla

ja kiinnittää sen paikoilleen vasaralla ja nauloilla,

ettei se kaadu."

Niinpä vain kaikkissa kirkoissakin taitaa koristeltu puu olla...

Mutta tässä(kin) tapauksessa (pakanalliset joulun tavat) Raamattu on unohdettu kun se ei ole itseä miellyttävä. Ehkä tiedostaen, että joulu olisi melko ankea ja ei niin kiva ilman niitä pakanallisia lainoja, joista joulu koostuu.

Joten kristityt muistakaa! Kun jouluna vietätte näitä pakanallisia tapoja, te toimitte vastoin Raamattua. Ja kun sanotte, että "Jeesus kuuluu jouluun", niin ei hän kuulu. Hän ei kuulu pakanallisiin tapoihin ja juhliin.

Loppuun vielä kristinuskon tervehdys.

Sen, joka tahtoo pelastua, on ennen kaikkea pysyttävä yhteisessä kristillisessä uskossa. Sitä on noudatettava kokonaisuudessaan ja väärentämättä. Joka ei niin tee, joutuu epäilemättä iankaikkiseen kadotukseen. (Athanasioksen uskontunnustuksesta, kuka jumala on, millainen hän on)

Tähän on hyvä muistuttaa, että suuri osa teistä kristityistäkin liittyy seuraani kadotukseen, koska ette noudata kristillistä uskoa väärentämättä viettäessänne pakanallisia juhla tapoja. Joten tervetuloa seuraan!

(Lohdutan teitä sillä, että helvetin kuvaukset ovat selvästi mielenkiintoisempia ja mielikuvituksekkaampia kuin armottoman tylsät taivaan kuvaukset)

Kristinuskon juutalaisen päähemmon joulutervehdys:

"Jotka eivät usko, joutuvat kadotukseen" - Jeesus

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Kyllä sen kaikki tietää että pakanallisuutta on sekoittunut joulun viettoon. Mutta mitä väliä kunhan vaan tiedetään että minkä takia sitä vietetään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Vuoden lyhyin päivä.

Perinteinen ryyppyjuhla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ja siksi pitääkin ryypätä samalla useampi päivä putkeen kun päivät ovat niin onnettoman lyhkäisiä.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Jehovan todistajat lienee ainoa raamattuun tukeutuva uskonto, joka kieltää joulunvieton ja on myös selkeästi kanssasi samaa mieltä joulun alkuperästä (vaikka eihän tämä mikään mielipidekysymys taida olla). Toisaalta jehovat eivät usko myöskään kadotukseen, joten siinä meni sekin hauskuus.

Hyvää joulua joka tapauksessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tästä päivästä en tiedä, mutta historiasta löytyy toinenkin tapaus jossa Raamattuun perustuva uskontokunta on kieltänyt Joulun. Cromwellin diktatuurin aikaan Englannin puritaanit kielsivät Joulun vieton. Engelsmannit eivät moisesta pitäneen ja kun Cromwell heitti henkensä, he heivasivat puritaanihallinnon syrjään ja kutsuivat Kaarle II:n hoitamaan kuninkaan hommia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Itselleni on vaikea tehdä ero kiihkeimpien kristillisten evankelistojen ja kiihkeipien kristinuskonvastaisten evankelistojen välillä.

Pikku ripaus suvaitsevaisuutta, vähemmän käännyttämistä ja annettaisiin jokaisen uskoa siihen mitä itse parhaaksi katsoo. Onneksi Suomessa on vapaus uskoa tai olla uskomatta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kristinusko on Suomessa suureksi osin niin maallistunut ettei sillä ole väliä. Tuskin edes suurin osa (leipä)papeista uskovat siihen mitä saarnaavat. Käännyttäminen taas on perinteisessä kristinuskossa normaalia ja kannatettavaa (kuka nyt toivoisi läheisiään helvettiin) ja on vaikea nähdä miten joku Raamattua vähänkään lukenut voisi olla eri mieltä ( jos taas ei usko sen vertaakaan, niin miksi olisi "uskovainen" ). Ainoastaan Jehovan todistajat ja jotkut "aidoiksi kristityiksi" luokiteltavat uskovat että Jeesus koskaan olisi tulossa takaisin ( = pitkälti koko uskonnon pointti , mikäli siis Raamattuun haluaisimme uskoa ). Silloin myös "käännyttäminen" ei olisi muuta kuin normaalia.
Joulu on kulutusjuhlaa - kaupat kiittävät. Siinä ei ole mitään alkukristillistä.. minkä kristitytkin tunnustavat.. useimmat ainakin. Uskonto on monelle kiva vain lähellä kuolemaa.. voi kehitellä toivoa. On mielenkiintoista että niin monet ovat uskonnossa ilman minkäänlaista uskoa.

Perinteet ja halu olla samanlainen kuin muut?

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Hyvärisen siteeraamassa Jeremian kirjan kohdassa ei tarkoiteta joulukuusta, vaan jonkinlaista toteemipaalun tapaista esinettä, joita pakanat palvoivat. ”Ne ovat kuin linnunpelättimet kurkkumaalla, eivät ne osaa puhua, eivät ne pysty liikkumaan itse, niitä täytyy kantaa paikasta toiseen. Älkää pelätkö niitä, eivät ne tee teille pahaa, mutta ei niistä apuakaan ole” (Jer. 10:3-5).

Muuten: ei pakanoiden kannata olla käärmeissään siitä, että kristityt ovat kaapanneet heiltä jouluun liittyviä tapoja. Pakanat ovat kaapanneet joulunsa takaisin, mistä voi vakuuttua vaikkapa vain pienellä kävelykierroksella paikallisessa marketissa tai osallistumalla jouluaamun jumalanpalvelukseen puolityhjässä kirkossa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kuinkahan moni tänäänkin on viettänyt tätä perinteistä kristilliseen uskontoon kuuluvaa, joka viikkoista tapahtumaa. Tietämättään että se on uskonnollinen tapa?

Vain laskiais tistai on poikkeus, tähän uskonnollseen perinteeseen.

Torstaisin monella työpaikalla, armeijassa, kotona, lounasravintolassa lusikoidaan lautaselta vihreää, sakeaa keittoa. Mitäpä muuta, sillä onhan tänään valtakunnallinen hernekeittopäivä.

Mutta miksi juuri torstai?

Hernekeiton perinteisellä tarjoilupäivällä on pitkä historia.

Keskiajalla, ennen uskonpuhdistusta, oli perjantai Suomessakin katolisten paastopäivä. Edellisenä päivänä tarvittiin siis tankkausta ennen perjantaipaastoa. Torstaisin valmistettiin tuhtia ruokaa: kuivattuja herneitä ja suolattua sianlihaa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kristinusko tuli Suomeen myöhemmin kuin muualle Eurooppaan. Sen ovat oman aikansa valistuskuninkaalliset Suomeen tuottaneet. On ollut hyvin valistavaa lukea SKS:n julkaiseman kirjan Suomalaisten muinaisusko. Blogisti hyvin kokoaa tietoa perinteiden vaalimisesta. Kristinusko näyttää Suomessa ottaneen syleilyynsä myös menneisyyden uskomusten peikot ja tontut, enkelit ja valontuojat. Ehkäpä nykyisessä joulussamme tuota kaikkea juhlitaan, kukin oman näkemyksensä mukaan ja kuitenkin vaalien jo ihan hyvin hyvinvointimme siunaamia perinteitä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kristinusko tuli Suomeen myöhemmin kuin muualle Eurooppaan. Sen ovat oman aikansa valistuskuninkaalliset Suomeen tuottaneet."

Merkittävin juttu tässä ollut kaupankäynti.

Kristityt eivät tehneet kauppaa pakanoiden kanssa. Siksi kristinusko levisi alkaen rikkaammista kartanoista jotka kävivät kauppaa kristittyjen kanssa. Niiltä ajoilta on sanonta "Risti rikkahan pihalla, kyrpä köyhän". Jälkimmäisellä viitattiin jonkinnäköisiin elimen muotoisiin pihatonttuihin.

Eihän se kristinusko hetkessä korvannut perinteitä. Alkoi tulla siinä vuoden 1000 jälkeen ja vielä 1800-luvulla harjoitettiin perinteisiä uskontoja. Eli puhutaan 800-vuoden ajasta missä kristinusko syrjäytti perinteitä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Lähes kaikki tavat, mitä siihen liittyy nykyään ovat pakanallista alkuperää. ... ajankohta, ...»

Kristillisen joulun ajankohta ei mitenkään ole selvästi pakanallista alkuperää. Kristityt tiedetysti alkoivat viettää Jeesuksen syntymäpäivää 25. joulukuuta 320-luvulla, mutta ensimmäinen tunnettu kirjallinen lähde, joka viittaisi roomalaisen jumalan juhlaan, on vasta vuodelta 354. Muu on vain hataria olettamuksia.

Sinällään ajatus ajankohdan pakanallisesta alkuperästä tai vaikutuksesta ei ole mitenkään huono, päin vastoin, mutta todisteita sille ei valitettavasti ole.

Toki "joulu" sanana on tarkoittanut aivan erillistä Pohjois-Euroopassa yleistä jul-jol-yule-juhlaa, jota on ilmeisesti vietetty keskitalven tienoilla, joskaan senkään eri merkitykset, perinteet ja ajankohta eivät taida olla selvästi tiedossa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No voihan silti kristityt määrätä viettää joulua Jeesuksen muistoksi. Saahan sitä laatia jokin muistopäivä, ei sitä muistopäivän laatimista kielletä kulttuureissa Jos eisim. sotavanki kuolee vankeudessa, niin voimme viettää vangin muistoa jonakin päivänä, vaikka emme tiedä vangin kuolinpäivää. Onhan Veteraanienkin muistopäivä. Eli siis kannattaa tehä parannus ja lähteä uskontielle, niin ei sitten joudu kuolemassa hukkaan. Jeesushan aiko tuomita oikealle ja vasemmalle ja käski rakastaa lähimmäisiä eli myös muidenkin uskontojen ihmiset ovat myös lähimmäisiä kuin vain kristikunnan. Paavalikin käski rauhaan kaikkien kanssa ja myös kristittyjenkin pitäs pyrkiä rauhaan toistensa kanssa eikä inttää opinkohdista keskenään

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"No voihan silti kristityt määrätä viettää joulua Jeesuksen muistoksi."

Ei minua mikään kristitty määrää.

Toimituksen poiminnat