MikaHyvärinenBlogi

"If you want to be awe inspired..." (Christopher Hitchens)

Tämä kaveri lähti liian aikaisin. Sana haudan takaa tälle sunnuntaille tai mille tahansa päivälle, Christopher Hitchens:

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Viimeisenä työnään Stephen Hawking pohti ja laskeskeli useiden maailmankaikkeuksien eli niin sanotun multiversumiteorian pulmia ja säieteoriaa yhdessä kollegansa, Leuvenin yliopiston professori Thomas Hertogin kanssa. Nykyisen tiedon valossa maailmankaikkeus syntyi alkuräjähdyksessä 13,8 miljardia vuotta sitten ja laajeni alkupisteestä silmänräpäyksessä valoa nopeammin. Puhutaan niin sanotusta kosmisesta inflaatiosta, jossa maailmankaikkeus laajenee valtavan nopeasti valtavan suureksi. Jos tämä inflaatio ei olisi päättynyt, meitä ei olisi olemassa eikä tähtiä ja planeettoja olisi koskaan voinut muodostua. Eräiden teorioiden mukaan olisi kuitenkin olemassa alueita, joissa tämä inflaatio jatkuu, siis toisia maailmankaikkeuksia, joissa on omat luonnonlakinsa. ”Paikalliset fysiikan lait ja alkuaineiden kemia olisi jokaisessa universumissa erilainen, ja kaikista näistä maailmankaikkeuksista muodostuu multiversumi”, totesi Hawking haastattelussa vähän ennen kuolemaansa.

Hawking ja Hertog ovat hyödyntäneet säieteorian mahdollisuuksia ja laskevat, että itse asiassa kokonaisuus on luultua yksinkertaisempi. He pitävät edelleen kiinni siitä, että useita maailmankaikkeuksia on olemassa, mutta ei loputonta määrää. Lisäksi nämä maailmankaikkeudet eivät välttämättä poikkea kovin paljon toisistaan. Hawkingin ja Hertogin laskelmien ytimessä on ajatus, että meidän universumimme on eräänlainen monimutkainen kolmiulotteinen hologrammi, joka on noussut ajattomasta kaksiulotteisesta tilasta. ”Kun kuljemme tarpeeksi kauas taaksepäin maailmankaikkeutemme evoluutiossa, saavumme lopulta ikuisen inflaation kynnykselle, jossa aika menettää merkityksensä sellaisena kuin me sen käsitämme”, Hertog selittää.

Lähde: Helsingin Sanomat 6.5.2018

Tätä lukiessa tuli mieleeni Jeesuksen sana ”taivasten valtakunta on teidän keskellänne”.

Toimituksen poiminnat