MikaHyvärinenBlogi

Hullu, Hullumpi, Raamattu (Osa 3)

  • Hullu, Hullumpi, Raamattu (Osa 3)

Tällä kertaa aion jakaa suosikkitarinani Raamatusta. Tämä on tragikoominen kertomus jumalan lähettämästä salamurhaajasta, jonka on määrä tappaa lihava kuningas Eglon.

----------------

(Tuomarien Kirja 3:12-26)

Israelilaiset olivat (taas) rikkoneet herraansa vastaan (jumalalla on yllättäviä ongelmia paimentaa edes yhtä kansanryhmää), joten jumala antaa Moabin kuninkaan Eglonin nousta Israelia mahtavammaksi. Eglon sitten voitti Israelin yms.

Eglon on myös erittäin lihava mies.

Israelilaiset huusivat sitten herraa avukseen ja jumala lähettää vapautustehtävään jonkinlaisen salamurhaajan nimeltä Ehud, joka on vasenkätinen (en tiedä miksi se on tärkeää mainita).

Jumala siis itse antaa Eglonin ensin nousta voittamaan Israelilaiset ja sitten heti perään lähettää jonkun vapauttamaan heidät Eglonilta.

Ennen lähtöään viemään pakkoveroa Eglonille, Ehud takoo miekan ja ottaa sen mukaansa. Hän antaa veron ja palaa sen jälkeen takaisin vielä Eglonin luo ja sanoo salaperäisesti: "Kuningas, minulla on sinulle salaista asiaa.” Eglon käskee palvelijoita poistumaan.

Jännitys tihenee.

Eglon on vilpoisessa kattohuoneistossaan istumassa. Ehud sanoo, että hänellä on Eglonille viesti jumalalta. Lihava Eglon nousee istuimeltaan ja silloin Ehud tempaisee miekan sivultaan ja työntää sen Eglonin vatsaan. Terä uppoaa koko pituudeltaan ja vielä kahvakin uppoaa rasvaan ja englanninkielisissä lisäksi; the ”fat closed upon the blade”. Ehud ei saa vedettyä miekkaa pois. Tämän jälkeen tuleva kohta ei ole jostain syystä suomenkielisessä versiossa, mutta englanninkielisissä se on.

Eli: “And forthwith by the secret parts of nature the excrements of the belly came out.” tai “and the dirt came out”. tai "and his bowels discharged".

Eli Ehud ei saa vedettyä miekkaa pois, koska miekka upposi kokonaan rasvaan ja sulki miekan sinne, kuten englanninkielisessäkin sanotaan, "fat closed upon the blade". Näin ollen mitään ulosvetoakaan ei ole, joten maha ei ole repeytynyt heittäen sisälmyksiään ulos vaan miekka on siellä rasvassa sisässä. Suomenkielisessä, "terä painui sisään koko pituudeltaan, ja kahvakin upposi rasvaan, niin ettei Ehud saanut vedetyksi miekkaansa pois".

Ainoa vaihtoehto oikeastaan on, että Eglon siis paskoi alleen, ”dirt came out”/ ”excrements of the belly”/suoli tyhjeni, bowels discharged.¨(Huom.! siis, ei ole suom. kielisessä).

Ehud käy lukitsemassa kattohuoneiston ovet sisäpuolelta ja poistuu ikkunan kautta.

Palvelijat tulevat takaisin ja huomaavat kattohuoneen ovien olevan lukossa. He tuumaavat; "Kuningas on varmaankin tarpeillaan vilpoisessa kattohuoneessa."

Lopulta he eivät enää jaksa odottaa, hakevat avaimet ja menevät kattohuoneistoon, jossa hyvin lihava Eglon makaa kuolleena ilmeisesti siis omissa ulosteissaan ja miekka sisällä maharasvassa.

Ehud pääsee pakoon.

Jotenkin hillittömän tragikoominen kuolinkohtaus.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuohan on ilmiselvää K18 kamaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Suuri osa Raamattua on (wanhan testamentin puolelta etenkin). Esimerkkinä Sodoma ja Gomorra tarina graafisessa muodossa (mikä voi loukata melkein ketä vain, mutta eniten Raamattuun uskovia, jotka eivät ole Raamattuaan lukeneet... joten ihan sama ja loukkaantukaa omista teksteistänne):
https://www.youtube.com/watch?v=p6DnujiVCwo&t=5s
Noita nyt löytyy liki loputtomiin eikä ainakaan anna kuvaa jumalasta, johon haluaisi uskoa saati jota haluaisi palvoa.

Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

Raamatussa on kieltämättä yllättävänkin paljon K-18 -kamaa.

Hesekielin kirjasta tutut riettaahkot sisarukset Ohola ja Oholiba ovat varhaisen pornon klassikkoja:

”10. He paljastivat hänen häpynsä ja ottivat hänen poikansa ja tyttärensä ja tappoivat hänet itsensä miekalla, niin että hänestä tuli varoittava esimerkki muille naisille, ja panivat hänessä toimeen tuomiot.
11. Mutta hänen sisarensa Oholiba, vaikka näki tämän, oli himossaan vielä häntäkin riettaampi ja oli haureudessaan vielä riettaampi, kuin hänen sisarensa oli ollut haureudessaan.
12. Hän himoitsi Assurin poikia, jotka olivat käskynhaltijoita, päämiehiä, naapureita, pulskasti puettuja, ratsumiehiä, hevosen selässä ajajia, komeita nuorukaisia kaikki.
13. Silloin minä näin, että hän saastutti itsensä: sama oli tie kumpaisellakin.
14. Mutta hän meni vielä pitemmälle haureudessaan; kun hän näki seinään piirrettyjä miehiä, kaldealaisten kuvia, punavärillä piirrettyjä,
15. vyö vyötettynä kupeille, päässä muhkea päähine, sankarien näköisiä kaikki, Baabelin poikain muotoisia, joiden synnyinmaa on Kaldea,
16. niin hän silmän näkemältä sai himon heihin ja lähetti lähettiläitä heidän luoksensa Kaldeaan.
17. Niin Baabelin pojat tulivat ja makasivat hänen kanssaan hekumassa ja saastuttivat hänet haureudellaan, niin että hän saastui heistä. Sitten hänen sielunsa vieraantui heistä.
18. Mutta kun hän paljasti haureutensa ja paljasti häpynsä, niin minun sieluni vieraantui hänestä, niinkuin minun sieluni oli vieraantunut hänen sisarestansa.
19. Mutta hän yhä enensi haureuttaan, kun muisti nuoruutensa päivät, jolloin oli haureutta harjoittanut Egyptin maassa.
20. Ja hän sai himon heidän hekumoitsijoihinsa, joilla on jäsen kuin aaseilla ja vuoto kuin orheilla.
21. Ja sinä etsit nuoruutesi iljettävyyttä, jolloin egyptiläiset puristelivat nisiäsi nuorekkaiden rintojesi tähden.
22. Sentähden, Oholiba, näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä nostatan sinun kimppuusi rakastajasi, joista sielusi on vieraantunut, ja tuon heidät sinun kimppuusi joka taholta:
23. Baabelin pojat ja kaikki kaldealaiset, Pekodin, Sooan ja Kooan ja heidän kanssaan kaikki Assurin pojat - komeita nuorukaisia, käskynhaltijoita ja päämiehiä kaikki, sankareita ja mainioita miehiä, ratsumiehiä, hevosten selässä ajajia kaikki.
24. He tulevat sinun kimppuusi, mukanaan paljon vaunuja ja rattaita ja suuret joukot kansoja; suurine ja pienine kilpineen ja kypäreineen he käyvät sinua vastaan joka taholta. Minä annan heille tuomiovallan, ja he tuomitsevat sinut oikeuksiensa mukaan.
25. Minä osoitan sinussa kiivauteni, niin että he kohtelevat sinua tuimasti: he leikkaavat sinulta pois nenän ja korvat, ja sinun jälkeläisesi kaatuvat miekkaan. He ottavat sinun poikasi ja tyttäresi, ja sinun jälkeläisesi kuluttaa tuli.”

* * *

Paljon riippuu tietysti käännöksestä. Mitä uudempiin käännöksiin tullaan, sitä kainommiksi ne näyttäisivät muuttuvan.

Vertailkaamme, miten eri käännökset kuvailevat Behemotin / virtahevon anatomiaa Jobin kirjan 40. luvussa. Aloitetaan uusimmista:

Ensin KR 1992:

"17 Sen häntä on kuin setrin runko,
reisien jänteet ovat kuin punottua köyttä."

Sitten KR 1933/38:

"12 Se ojentaa jäykäksi häntänsä kuin setripuun, sen reisijänteet ovat lujiksi punotut."

Että “reisijänteitä” siis tarjotaan molemmissa.

Katsotaan väliin Vulgataa; siellä sanotaa näin:

"[12] Stringit caudam suam quasi cedrum: nervi testiculorum ejus perplexi sunt."

En ole kummoinenkaan latinisti, mutta sen verran ymmärrän minäkin, että “nervi testiculorum” ei kyllä todellakaan tarkoita mitään “reisijänteitä”.

Eli olisiko suomenkielisistä käännöksistä sittenkin lähimpänä totuutta ikivanha, vuoden 1642 Se Coco Pyhä Raamattu, joka esittää asian näin:

"Job 40:12 Hänen händäns ojendu nijncuin Cedripuu/ ja hänen salaisencaluns suonet owat nijncuin puun oxat."

”Salainen kalu” voi merkitä vain urospuolen sukuelimiä. Latinalaisen käännöksen perusteella olettaisin, että kyse on enemmän kiveksistä kuin peniksestä, mutta ”pallien suonet” ei kuulosta yhtä hyvältä kuin ”kullin suonet”, joten turvautukaamme jälkimmäiseen.

Eli kaunistelematon Job 40:12 kuuluisi täten nykysuomeksi: ”[Behemot] ojentaa jäykäksi häntänsä kuin setripuun, sen kullin suonet ovat kuin puiden oksat.”

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Sääli että tuollaiset (behemot) dinosaurukset kuolivat Nooan tulvassa. Ellei se sitten ole virtahepo kuten jotkut sanovat. Mutta mihin ne dinot sitten olisivat kuolleet? Jäivät arkista pois ilmeisesti ainakin. Melko rankkaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"en tiedä miksi se on tärkeää mainita."

Vasenkätisyys ei ollut kunniaksi vanhoissa seemiläiskulttuureissa, kuten se ei ole islaminuskoisten keskuudessakaan.

Vasurilla nimittäin pyyhitään rektumin ympäristö ison hädän jälkeen.

Jossain päin maailmaa loukkaannutaan, jos ruoka ojennetaan vasemmalla kädellä. Salamurhaan vasen käsi sen sijaan soveltuu hyvin, koska se tekee teosta vielä astetta saastaisemman.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Onko synti pyyhkiä oikealla? Noin hienovaraiset käytännön ohjeet ovat jääneet itseltäkin huomaamatta. Wipe ass left hand googletus tuo liikaa tekstiä eli lukuisat ovat aidosti kiinnostuneita tuostakin. Liikaa informaatiota enkä voi/halua oppia aivan kaikkea tästä maailmasta...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tuo vasemmalla pyyhkäisy on ihan järkeenkäypää. Ei siellä beduiineilla mitään juoksevaa vettä ja WC-paperia ollut aikoinaan jossain aavikolla.

Pyyhkäisen itsekin vasemmalla, tarttui intiasta tuo tapa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #8

Kaarnattu, lähikaupassasi myydään vessapaperia, olen varma siitä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #9

Niin myydään. Käytänkin sitä ja luonnollisesti pesen kädet kun on juokseva vesikin. Käytän myös saippuaa.

Vaikkea oikea kätinen olenkin, tuntui käytännöllisemmältä pyyhkäistä vasenta käyttäen.

Semmoinen päänsisäinen juttu että vähän niinkuin ällöttää se, että käsi jolla vaikka kättelen jotain ihmistä, olisi juuri äsken ollut kakkareiän lähellä.

Onhan tuotakin käynyt kun ollut vessassa ja on vaikka pesunesteet lopussa. Sitten vaan ällöttää vähän vähemmän.

Ei minulla kuitenkaan varsinaisesti bakteerifobiaa ole. Olen nähnyt kyllä ihmisiä jotka pesee kädet puolen tunnin välein, suunnileen vaikka aina kun koskee oven kahvaan ja sitten rasvailee kosteusvoidetta kun kuivuvat siitä.

On vain semmoinen juttu että jos joku käytäntö tuntuu järkevältä niin omaksun sen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Työskentelin takavuosina eräässä rojukaupassa. Meillä kävi usein asiakkaana afrikkalaistaustainen pappi. Pappi oli aina tarkkana siitä ettei hänelle saanut ojentaa rahaa tai tavaraa vasemmalla kädellä. Olin kyllä tietoinen siitä, että muslimeille vasen käsi on epäpuhdas, mutta on se näemmä sitä myös osalle kristittyjäkin.

Tosin pakko sanoa, että kun käsittelin rahaa päivät pitkät, molemmat käteni olivat varsin saastaiset.

Toimituksen poiminnat