MikaHyvärinenBlogi

Hullu, Hullumpi, Raamattu Osa 1

  • Hullu, Hullumpi, Raamattu Osa 1

"Jos kaksi miestä tappelee keskenään ja alakynnessä olevan vaimo yrittää auttaa miestään tarttumalla tämän vastustajaa sukupuolielimistä, naista ei saa sääliä, vaan hänen kätensä on lyötävä ranteesta poikki."

(Viides Mooseksen kirja 25:11-12)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kaikilla meillä on tullut eteen tilanteita, joissa joudumme miettimään, rohkenemmeko toimia vastoin yleistä mielipidettä tai normia, porukan painetta tai jopa lakia, jos nämä ovat Jumalan sanan vastaisia, juhlateltassa puhunut Räsänen alusti.

- Raamatussa kuitenkin sanotaan, että ”Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä”. Sanomisen tila kapenee, jos emme tätä oikeuttamme käytä, Räsänen jatkoi."

https://www.iltalehti.fi/uutiset/2013071017247352_...

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Jospa, Mika, selvittäisit sanat 'Uusi liitto' ja 'Vanha liitto'.

Mooseksen laki (josta lainauksesi on), on kasvattaja Kristukseen. Vaikka Vanhan liiton laki on hyvä tuntea, ei se vedä vertoja Kristukselle, joka mm. on sanonut, että "rakasta Herraa Jumalaasi kaikesta sielustasi, kaikesta sydämestäsi, kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi".

Lain kautta tiedämme, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Kristuksessa täytämme lain vaatimuksen, jos noudatamme sitä, mitä Hän on tuossa em. lainauksessani sanoi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#2
Lain kautta tiedämme, mitä saa ja mitä ei saa tehdä.
................

Aivan oikein. Ja Jeesus sanoo kahteen otteeseen kuinka kauan Jumalan asettamat lait ovat voimassa.

Matt. 5:17
”Älkää luulko, että minä (Jeesus) olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään.”

Matt. 5:18
”Sillä totisesti minä (Jeesus) sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut.”

Eli kyllä ne ranteet täytyy pistää poikki yhä vain.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Uudessa testamentissa kaikki uudet opit perustellaan Vanhalla testamentilla, eli jälkimmäinen tunnustetaan ehdottomaksi auktoriteetiksi. Myös kristityille.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kannattaa lukea Raamattu alusta loppuun. Uudessa Testamentissa todetaan, ettei israelilaisille Mooseksen kautta annettu laki velvoita pakanoita muuten kuin muutamassa kohdassa. Ensimmäinen Apostolinen kirkolliskokous Jerusalemissa on näin päättänyt, ks. Ap. 15:19-20. Kymmenen käskyä on kuitenkin katsottu myös kristittyjä velvoittaviksi. Yleensä kristikunnassa on käytetty tervettä järkeä sen suhteen, mikä Raamatussa on kristittyä velvoittavaa moraalilakia ja mikä ei. Tästä huolimatta Vanhan Testamentin hankalillakin kohdilla on yleensä vahva vertauskuvallinen merkitys eli kirjaimellisen tason lisäksi Raamatun kertomuksien välittämiä moraalisia opetuksia voi soveltaa luovasti erilaisiin yhteyksiin ja elämäntilanteisiin. Täytyy vain ymmärtää kertomuksen "clue" tai pointti. Useimmilla ei tällaista ymmärrystä ole, koska ovat Raamatun suhteen ylimielisiä.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no olihan assyrilaisetkin aika raakaa kansaa,

Markku Kymäläinen

Joo oli assyrialaisetkin ja muutkin kansat ympärillä ja varmaan muuallakin maapallolla. Vanha testamentti tai vanha liitto , miten vaan, on kokoelma erilaisia kirjoja eri aihepiireistä. Hyvärinen ottaa esiin kieltämättä aika erikoisen säädöksen. Mooseksen kirjoissa on muitakin vähän vastaavia. Pitää kuitenkin muistaa lähtökohta: israelilaiset olivat orjakansaa, jotka Israelin Jumala vei pois Egyptistä kuten lukee Mooseksen kirjoissa. Kansalle piti luoda lainsäädäntö koskien jumalanpalveluselämää, ihmisten välisiä suhteita aina maanviljelykseen saakka ja kaikkea siltä väliltä. Egyptissä israelilaiset tottelivat mitä isännän sanoivat. Entäs kun olivat vapaa kansa. Herran oli annettava lainsäädäntö muuten kansa olisi helposti vaipunut anarkiaan ja tuhoutunut.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Tuo kuulostaa varsin hyvältä, toimivalta ja tervejärkiseltä neuvolta.

Pekka Pylkkönen

Kannattaa ennemmin huutaa "miituu" niin muut naiset kivittävät sen kassialman hengiltä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Naisen pitäisi käyttää tiiliskiviä private partsien liiskaamiseen niin Mooseksen artiklan sanamuoto jäisi toteutumatta.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Jassoo, ja milläs asteikolla Hyvärinen mittaa näitä asioita.
Niinpä niin - ettei vain Pyhän Raamatun kokonais-sanomalla, joka oli jo Mooseksen kirjoissakin todella vallankumouksellinen:
"Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi."
.
Aikansa vertauskohtaan; Hammurabiin verrattuna, Mooseksen laki suojasi muutakin kuin miestä ja miehen omaisuutta.
.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#10
Niinpä niin - ettei vain Pyhän Raamatun kokonais-sanomalla, joka oli jo Mooseksen kirjoissakin todella vallankumouksellinen:

"Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi."
..................

Mutta lähimmäisiksi ei lueta homoja,turvapaikanhakijoita, muslimeja, väärä uskoisia......eikä oikeastaan paljon muitakaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Älä ole noin tyly. Varsin yhdenvartaistahan tuon Raamatun Jumalan oppi on. Nainenkin hyväksytään seurakuntaan, kunhan ymmärtää olla vaiti.

Toimituksen poiminnat